Ugrás a fő tartalomra

Padlófűtés

Egy ideig ez lesz az utolsó posztom építkezés témában, mert talán kicsit túl is toltam, meg szerencsére van más is, amiről írhatok.

No de a lényeg: a jelenleg készülő házunk immár a negyedik otthonunk lesz. Volt már hagyományos kályha fűtésünk, vegyes tüzelésű kazánnal öntöttvas radiátoros központi fűtésünk, gázos modernebb központi fűtésünk, és a mostani a padlófűtés, amit egyelőre gázkazán működtet. Nagyjából ilyen a kényelmi sorrend is azt hiszem, mert hát nem mindegy, melyikkel mennyi munka van. A kályhás volt a legkényelmetlenebb, legkoszosabb és a legveszélyesebb, ezt nem hiszem, hogy részleteznem kellene, felér az öntöttvas kandallóval. A hagyományos központi fűtés sokkal nagyobb melegérzetet adott, mint a gázfűtéses, főleg az öntöttvas radiátorokkal, amik tartották a meleget a kazán mellett. A gáz központi volt a legtakarékosabb/legolcsóbb (eddig), de a melegérzet elmaradt az előzőtől, bár szerencsére nem vagyunk fagyosak, bőven elég volt a 20 °C a lakásban. A padlófűtés viszont egy hatalmas ugrás, és bánom, amiért korábban nem léptük meg. 25-28 °C-os keringetett víz a csövekben, a lakásban pedig csodás 22 °C van 2-3 nap alatt, ami 9 °C-ról indult. A padló nem meleg, sima szobahőmérséklet, a virágokat sem félek majd letenni a padlószintre. Nagyon kellemes a hőérzet, köszönhetően a felfelé áramló melegnek, amit nem érezni közvetlenül, csak az egyenletes hőmérsékletet mindenhol.

Jelenleg nagyon elégedett vagyok ezzel, és remélem, ha már bútorok is lesznek, amik átveszik a hőmérsékletet, még kellemesebb lesz. Ami még nagyon pozitív, hogy a falak teljes mértékben kihasználhatók, mert sehol egy radiátor. Ugyanakkor a sűrű csövezés miatt könnyebb bútorokat teszünk, és a beépített szekrényeken kívül, mindenhol nyitott alja lesz a bútoroknak. Ez annyit jelent, hogy kompromisszumot kellett kötnöm, és a szekrények nagy részének 15 cm magas lábai lesznek. (Ez főleg a padló takarítását könnyíti meg.) A beépített szekrények alsó peremébe pedig szellőzőket építünk, amik kiengedik az alatta lévő meleget. Kíváncsi leszek, mekkora lesz a fűtési költségünk a szezon végeztével.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Különleges nevek

Aki olvasta a regényeimet, az már rájöhetett, nagyon szeretem a különleges magyar neveket, ezért is használom őket gyakran az írásaimban. Az alkotás egyik legjobb része, amikor a fő-, és mellékszereplők nevét találom ki. Persze nem csak ilyen nevek szerepelnek a könyvekben.  Természetesen mindenkinek más a különleges és a szép, ezért nyilván nem mindenki ért majd egyet velem. Ez az egész pedig az újonnan készülő regényem miatt jutott az eszembe megint, ahol sikerült négy olyan nevet választanom a főszereplőknek, amik magam sem tudom mi miatt, de kedvesek számomra. Na és hogy milyen nevekről beszélek? Következzék a lista, ahol nagyjából a megírás időrendi sorrendjébe teszem őket. Eszter, Márton, Sára, Zsófia, Benedek, Anna, Mimi, Bella, Réka, Kolos, Ágoston, Olivér,  Emma, Léna, Jácint, Benjamin, Milán, Izabella, Áron, Róza, Bálint, Rémusz, Dániel, Johanna, Hunor, Dávid, Márk, Luca, Leó, Hanna, Flóra, Fanni, Barnabás, na és a következő regényből a két fiú és két lány: Andor, Mi...

Cukormentesen

Mint arról írtam  itt  is korábban, hosszú évek óta nem vagyok már édesszájú. Aztán arról is írtam, miként nem túlzom el az ünnepi édességeket. Nem is tettem a karácsonyi időszakban, de úgy alakult, abban az 1-1,5 hétben minden nap ettem valami cukrosat. Nem arról van szó, hogy marékszám tömtem magamba az édességet, cseppet sem. A napi adag nagyjából a 2 db natúr  mézeskalács, vagy 1-1 kisebb szelet süti, miközben a szokásos módon ettem minden mást. Pár nap után éreztem magamon ahogy szűkülnek a ruhák, és kikerekedett szemekkel néztem, amikor a mérlegre álltam. Hogy ment fel így majdnem 4 kiló ennyi idő alatt? Évek óta nem híztam az ünnepek alatt, és most sem túloztam el semmit, erre... katasztrófa. Annyira megviselt amiért a nehezen, vagy kínok árán leadott kilók így ugrottak vissza, eldöntöttem, egy időre teljesen kiűzöm a cukrot az étrendemből, kizárólag a gyümölcsökben eszem, de még azok mértékét is visszaveszem. Másnap el is kezdtem, és bár írtam már itt arról, hogy...

Minden nap zöld nap

Már nem tudom megmondani pontosan hány éve kezdtük, de a mindennapjaink része a gyümölcs és a zöldség. Igen, írtam már a zöldségekről, nem fogom ugyanazokat leírni ( ide , a blog receptek fülére tettem ki pár receptet is).  Mivel nem eszem húst, helyette zöldségféléket fogyasztok, számomra ez nem nagy kunszt, csakhogy párom, aki abszolút húskedvelő volt, ma már többségében ő is zöldségféléket választ akár ebédnek is.  A lényeg azonban, hogy a napi hagyományos étkezésektől eltekintve, minden késő délután gyümölcsöket eszünk. Ahogy az én feladatom a napi tea elkészítése, úgy a páromé a gyümölcsök szeletelése. Egy jó rutin a napjainkban, ami érezhetően jót tesz mindkettőnknek. Bár nem vagyok már az a pelyhestollú ifjú madárka, az avokádót csak pár hónapja próbáltam először. Aztán ahogy életem párja mondta, "ha fű íze van, akkor az neked bejön" alapon, tényleg megszerettem. Nem spilázom túl a fűszerezést, mert ha csak simán péksütivel krémként eszem, egy avokádóhoz egy csipet sót...