Ugrás a fő tartalomra

Receptek

Nos, ez az a "fülecske" a blogon, amit sosem terveztem, aztán valahogy mégis idekerült. Ha valaki jó kis szaftos, cupákos húsos receptekre kíváncsi, annak csalódás lesz az oldal. Arra gondoltam, néhány finom zöldséges étel receptjét megosztom azokkal, akiket esetleg érdekel és kipróbálnának valami újat. Nem fogom túlgondolni, és semmiképp sem akarok százával feltölteni ide hasonlókat, mindössze néhányat, amit nagyon szeretek, és nem nagy dolog elkészíteni, esetleg valamiért különleges.. Na és egyiket sem a netről szedtem, minden hasonlóság a véletlen műve.  Ezt a fület alkalmanként frissítem majd.

Az abszolút befutó: olívaolajon párolt vegyeszöldség. Hogy miért? Mert olyan zöldségeket teszek bele amilyeneket csak akarok, vagy amiket találok itthon. Ha rákészülök, akkor nálam minimum 6-8 féle megy bele az edénybe. Általában nagyobb adagot készítek, mert ez az alapja akár egy heti kajának, néha gombával kiegészítve. Na és mi megy bele? Tulajdonképp majdnem bármi. A sárga és fehérrépa az alap, aztán a cukkini és az édesburgonya vagy sima burgonya, de mehet a paprika, borsó és zöldbab, a kelkáposzta vagy kelbimbó, karfiol és/vagy brokkoli, hagyma (én pórét vagy lilát használok), zeller, karalábé, petrezselyem, retek, néha kukorica. A hozzávalók-, az arányok-, és a fűszerezés változtatásával mindig más ízt kaphatunk, ezzel érdemes kísérletezgetni. Többségében kevés fűszert használok, az alap a só és a bors.

Mi készül ezekből? Krémlevesek, zöldségfasírtok, levelestészta töltelékek, szendvicskrémek, sós palacsinta töltelékek, tészta szószok, vagy csak simán köret sós-tökmagolajos hajdina mellé, rántottába, pizzára stb. Kismillió felhasználási terület attól függően, épp milyen zöldségek vannak benne.

Még egyetlen dolog a receptek előtt: a rántásnál és habarásnál ma már gyakrabban alkalmazom liszt helyett a zöldségek egy részének aprítását (turmixolás), azzal sürítve a főzelékeket. Ennél viszont figyelembe kell venni, hogy a lisztektől eltérően sűrítenek, emiatt személy szerint én kevesebb vízzel készítem a főzelékeket.


Na és akkor jöjjön pár recept:


Zöldségfasírt gombával (12 db):

1/2 piros kápia paprika
3 db csiperke gomba (lehet másmilyen is)
1 retek
1/2 lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1/2 cukkini (kicsi méretű), de lehet helyette 3-4 karfiol vagy brokkoli rózsa
        Az előzőek mind apróra felkockázva (kb. 1/2 centisekre), és fél evőkanálnyi olívaolajon megpárolva nagyjából 15-20 percig. Az olívaolaj ne legyen több, mert sütéskor szétesik majd. Kevesebb lehet.
2-2 főtt sárgarépa és zöldség összetörve (húslevesből, vagy más levesből megmaradt tökéletesen megfelel)
késhegynyi fehérbors
só ízlés szerint (egy egészen kicsit legyen sótlan, sütve sósabbnak érezzük)
1 tojás
zsemlemorzsa, vagy gluténmentes (pl. kukorica alapú) panírmorzsa, nagyjából 2-3 evőkanál
        Pogácsa alakúra formázni, morzsába forgatni, és olajban sütni aranybarnára (kb. 15 percig, félidőben megfordítani), vagy airfryerben 20 percig sütni (mindkét oldalát kevés olajjal megspriccelni)

Passzol hozzá a kőrözött, ha reggelire is maradna.




Cukkinis-gombás-sajtos spagetti:

2-3 evőkanál olívaolaj
1 fej (lila) hagyma
1 db közepes méretű cukkini
5-6 közepes fej csiperke gomba
Só, (fehér) bors chili ízlés szerint
25 dkg (fél csomag) spagetti tészta
15-20 dkg reszelt sajt

A hagymát az olajon fél kávéskanál sóval üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, a nagyra reszelt cukkinit, ízesítjük sóval, borssal, esetleg chilivel, majd puhára pároljuk.
Kifőzzük a tésztát, majd ha kész, teflonos serpenyőben (wokban)  ráöntjük a párolt cukkinis gombát, hozzáadjuk a sajtot és összekeverjük, míg a sajt megolvad.


Rántott kel:

1 kisebb fej tömör kelkáposzta
1 ek só
1 késhegynyi bors
1/2 kk őrölt kömény 

liszt, tojás, morzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez

A kelkáposztát egészben megfőzzük, a főzővízbe tesszük a leírt hozzávalókat (lehet mással is ízesíteni, mehet bele hagyma, fokhagyma, más zöldségek). 20 perc után húsvillával mélyen megszúrjuk, ha könnyen belemegy, megfőtt, ha nem, többször megismételjük. Leszűrjük ha meghűlt, kicsit kinyomkodjuk belőle a vizet, így a levelek is jobban összetapadnak. 1,5 -2 centis szeletekre vágjuk, panírozzuk, és 5-5 percig közepes lángon vagy hőfokon ropogósra sütjük mindkét oldalát.


Almafasírt:

2 db alma
1 ek liszt
1 ek morzsa
1 tojás
2 csipet só
pici őrölt bors

morzsa a panírozáshoz

Lereszeljük az almát, kinyomjuk a levét egy kicsit (pohárba, fogyasztható almaléként), beletesszük a hozzávalókat, összekeverjük, beleforgatjuk morzsába és sütjük olajban vagy airfryerben (15 perc).







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Különleges nevek

Aki olvasta a regényeimet, az már rájöhetett, nagyon szeretem a különleges magyar neveket, ezért is használom őket gyakran az írásaimban. Az alkotás egyik legjobb része, amikor a fő-, és mellékszereplők nevét találom ki. Persze nem csak ilyen nevek szerepelnek a könyvekben.  Természetesen mindenkinek más a különleges és a szép, ezért nyilván nem mindenki ért majd egyet velem. Ez az egész pedig az újonnan készülő regényem miatt jutott az eszembe megint, ahol sikerült négy olyan nevet választanom a főszereplőknek, amik magam sem tudom mi miatt, de kedvesek számomra. Na és hogy milyen nevekről beszélek? Következzék a lista, ahol nagyjából a megírás időrendi sorrendjébe teszem őket. Eszter, Márton, Sára, Zsófia, Benedek, Anna, Mimi, Bella, Réka, Kolos, Ágoston, Olivér,  Emma, Léna, Jácint, Benjamin, Milán, Izabella, Áron, Róza, Bálint, Rémusz, Dániel, Johanna, Hunor, Dávid, Márk, Luca, Leó, Hanna, Flóra, Fanni, Barnabás, na és a következő regényből a két fiú és két lány: Andor, Mi...

Cukormentesen

Mint arról írtam  itt  is korábban, hosszú évek óta nem vagyok már édesszájú. Aztán arról is írtam, miként nem túlzom el az ünnepi édességeket. Nem is tettem a karácsonyi időszakban, de úgy alakult, abban az 1-1,5 hétben minden nap ettem valami cukrosat. Nem arról van szó, hogy marékszám tömtem magamba az édességet, cseppet sem. A napi adag nagyjából a 2 db natúr  mézeskalács, vagy 1-1 kisebb szelet süti, miközben a szokásos módon ettem minden mást. Pár nap után éreztem magamon ahogy szűkülnek a ruhák, és kikerekedett szemekkel néztem, amikor a mérlegre álltam. Hogy ment fel így majdnem 4 kiló ennyi idő alatt? Évek óta nem híztam az ünnepek alatt, és most sem túloztam el semmit, erre... katasztrófa. Annyira megviselt amiért a nehezen, vagy kínok árán leadott kilók így ugrottak vissza, eldöntöttem, egy időre teljesen kiűzöm a cukrot az étrendemből, kizárólag a gyümölcsökben eszem, de még azok mértékét is visszaveszem. Másnap el is kezdtem, és bár írtam már itt arról, hogy...

Minden nap zöld nap

Már nem tudom megmondani pontosan hány éve kezdtük, de a mindennapjaink része a gyümölcs és a zöldség. Igen, írtam már a zöldségekről, nem fogom ugyanazokat leírni ( ide , a blog receptek fülére tettem ki pár receptet is).  Mivel nem eszem húst, helyette zöldségféléket fogyasztok, számomra ez nem nagy kunszt, csakhogy párom, aki abszolút húskedvelő volt, ma már többségében ő is zöldségféléket választ akár ebédnek is.  A lényeg azonban, hogy a napi hagyományos étkezésektől eltekintve, minden késő délután gyümölcsöket eszünk. Ahogy az én feladatom a napi tea elkészítése, úgy a páromé a gyümölcsök szeletelése. Egy jó rutin a napjainkban, ami érezhetően jót tesz mindkettőnknek. Bár nem vagyok már az a pelyhestollú ifjú madárka, az avokádót csak pár hónapja próbáltam először. Aztán ahogy életem párja mondta, "ha fű íze van, akkor az neked bejön" alapon, tényleg megszerettem. Nem spilázom túl a fűszerezést, mert ha csak simán péksütivel krémként eszem, egy avokádóhoz egy csipet sót...