Ugrás a fő tartalomra

Receptek

Nos, ez az a "fülecske" a blogon, amit sosem terveztem, aztán valahogy mégis idekerült. Ha valaki jó kis szaftos, cupákos húsos receptekre kíváncsi, annak csalódás lesz az oldal. Arra gondoltam, néhány finom zöldséges étel receptjét megosztom azokkal, akiket esetleg érdekel és kipróbálnának valami újat. Nem fogom túlgondolni, és semmiképp sem akarok százával feltölteni ide hasonlókat, mindössze néhányat, amit nagyon szeretek, és nem nagy dolog elkészíteni, esetleg valamiért különleges.. Na és egyiket sem a netről szedtem, minden hasonlóság a véletlen műve.  Ezt a fület alkalmanként frissítem majd.

Az abszolút befutó: olívaolajon párolt vegyeszöldség. Hogy miért? Mert olyan zöldségeket teszek bele amilyeneket csak akarok, vagy amiket találok itthon. Ha rákészülök, akkor nálam minimum 6-8 féle megy bele az edénybe. Általában nagyobb adagot készítek, mert ez az alapja akár egy heti kajának, néha gombával kiegészítve. Na és mi megy bele? Tulajdonképp majdnem bármi. A sárga és fehérrépa az alap, aztán a cukkini és az édesburgonya vagy sima burgonya, de mehet a paprika, borsó és zöldbab, a kelkáposzta vagy kelbimbó, karfiol és/vagy brokkoli, hagyma (én pórét vagy lilát használok), zeller, karalábé, petrezselyem, retek, néha kukorica. A hozzávalók-, az arányok-, és a fűszerezés változtatásával mindig más ízt kaphatunk, ezzel érdemes kísérletezgetni. Többségében kevés fűszert használok, az alap a só és a bors.

Mi készül ezekből? Krémlevesek, zöldségfasírtok, levelestészta töltelékek, szendvicskrémek, sós palacsinta töltelékek, tészta szószok, vagy csak simán köret sós-tökmagolajos hajdina mellé, rántottába, pizzára stb. Kismillió felhasználási terület attól függően, épp milyen zöldségek vannak benne.

Még egyetlen dolog a receptek előtt: a rántásnál és habarásnál ma már gyakrabban alkalmazom liszt helyett a zöldségek egy részének aprítását (turmixolás), azzal sürítve a főzelékeket. Ennél viszont figyelembe kell venni, hogy a lisztektől eltérően sűrítenek, emiatt személy szerint én kevesebb vízzel készítem a főzelékeket.


Na és akkor jöjjön pár recept:


Zöldségfasírt gombával (12 db):

1/2 piros kápia paprika
3 db csiperke gomba (lehet másmilyen is)
1 retek
1/2 lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1/2 cukkini (kicsi méretű), de lehet helyette 3-4 karfiol vagy brokkoli rózsa
        Az előzőek mind apróra felkockázva (kb. 1/2 centisekre), és fél evőkanálnyi olívaolajon megpárolva nagyjából 15-20 percig. Az olívaolaj ne legyen több, mert sütéskor szétesik majd. Kevesebb lehet.
2-2 főtt sárgarépa és zöldség összetörve (húslevesből, vagy más levesből megmaradt tökéletesen megfelel)
késhegynyi fehérbors
só ízlés szerint (egy egészen kicsit legyen sótlan, sütve sósabbnak érezzük)
1 tojás
zsemlemorzsa, vagy gluténmentes (pl. kukorica alapú) panírmorzsa, nagyjából 2-3 evőkanál
        Pogácsa alakúra formázni, morzsába forgatni, és olajban sütni aranybarnára (kb. 15 percig, félidőben megfordítani), vagy airfryerben 20 percig sütni (mindkét oldalát kevés olajjal megspriccelni)

Passzol hozzá a kőrözött, ha reggelire is maradna.




Cukkinis-gombás-sajtos spagetti:

2-3 evőkanál olivaolaj
1 fej (lila) hagyma
1 db közepes méretű cukkini
5-6 közepes fej csiperke gomba
Só, (fehér) bors chili ízlés szerint
25 dkg (fél csomag) spagetti tészta
15-20 dkg reszelt sajt

A hagymát az olajon fél kávéskanál sóval üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, a nagyra reszelt cukkinit, ízesítjük sóval, borssal, esetleg chilivel, majd puhára pároljuk.
Kifőzzük a tésztát, majd ha kész, teflonos serpenyőben (wokban)  ráöntjük a párolt cukkinis gombát, hozzáadjuk a sajtot és összekeverjük, míg a sajt megolvad.


Rántott kel:

1 kisebb fej tömör kelkáposzta
1 ek só
1 késhegynyi bors
1/2 kk őrölt kömény 

liszt, tojás, morzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez

A kelkáposztát egészben megfőzzük, a főzővízbe tesszük a leírt hozzávalókat (lehet mással is ízesíteni, mehet bele hagyma, fokhagyma, más zöldségek). 20 perc után húsvillával mélyen megszúrjuk, ha könnyen belemegy, megfőtt, ha nem, többször megismételjük. Leszűrjük, ha meghűlt, kicsit kinyomkodjuk belőle a vizet, így a levelek is jobban összetapadnak. 1,5 -2 centis szeletekre vágjuk, panírozzuk, és 5-5 percig közepes lángon vagy hőfokon ropogósra sütjük mindkét oldalát.


Almafasírt:

2 db alma
1 ek liszt
1 ek morzsa
1 tojás
2 csipet só
pici őrölt bors

morzsa a panírozáshoz

Lereszeljük az almát, kinyomjuk a levét egy kicsit (pohárba, fogyasztható almaléként), beletesszük a hozzávalókat, összekeverjük, beleforgatjuk morzsába és sütjük olajban vagy airfryerben (15 perc).







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindjárt karácsony megint

Ez az a mondat, ami általában már január másodikán kiszalad a számon évek óta, és amin jót derülnek a családtagok, aztán így november végén megemlegetik, hogy bizony milyen hamar eljött megint ez az időszak, az ünnepek előtti egy hónap. A karácsony nálunk amolyan éves mérföldkő. Semmi komoly, csak egy kis pihenő az egész éves rohanásban. Ilyenkor igazi bekuckózás van némi semmittevéssel, ami az év többi részében cseppet sem jellemző ránk. Lelassulunk, akár a világ körülöttünk. Persze manapság nem olyan, mint húsz éve, amikor esett pár nap alatt derékig érő hó és imádtunk az ablakon kibámulni, vagy hógolyózni, de egy takaró alatt a kanapén pihenni mostanában is jólesik. Egyetlen dolog hiányzik csupán: az illatok. Ez lesz a második olyan ünnepünk, amikor nincs sütőnk. Emiatt maradnak el a nagy sütések, amiket már november végén elkezdtünk korábban is. A kekszek, amiket bedobozolva tartunk és bármikor elérhető egészen január közepéig, ha épp egy kis édességre vágyunk, közben nagyokat szip...

Különleges nevek

Aki olvasta a regényeimet, az már rájöhetett, nagyon szeretem a különleges magyar neveket, ezért is használom őket gyakran az írásaimban. Az alkotás egyik legjobb része, amikor a fő-, és mellékszereplők nevét találom ki. Persze nem csak ilyen nevek szerepelnek a könyvekben.  Természetesen mindenkinek más a különleges és a szép, ezért nyilván nem mindenki ért majd egyet velem. Ez az egész pedig az újonnan készülő regényem miatt jutott az eszembe megint, ahol sikerült négy olyan nevet választanom a főszereplőknek, amik magam sem tudom mi miatt, de kedvesek számomra. Na és hogy milyen nevekről beszélek? Következzék a lista, ahol nagyjából a megírás időrendi sorrendjébe teszem őket. Eszter, Márton, Sára, Zsófia, Benedek, Anna, Mimi, Bella, Réka, Kolos, Ágoston, Olivér,  Emma, Léna, Jácint, Benjamin, Milán, Izabella, Áron, Róza, Bálint, Rémusz, Dániel, Johanna, Hunor, Dávid, Márk, Luca, Leó, Hanna, Flóra, Fanni, Barnabás, na és a következő regényből a két fiú és két lány: Andor, Mi...

Néha tetszik amit leírok

Korábban már írtam arról, hogy a történeteim csak úgy jönnek, többségében nem gondolkodom rajtuk, és azt hiszem, ez az idő-mennyiség függvényét tekintve egyértelmű is. Aztán vannak azok az esetek, amikor valami  olyat írok le így hirtelen a semmiből, ami tetszik. Úgy ahogy van, önmagában, a történettől függetlenül. Nem nagy dolgokról van szó, néha viccesek, máskor nagyon is komolyak, de számomra jelentenek valamit, és azt veszem észre, máskor, máshogy nem tudtam volna jobban megfogalmazni. Csak hogy két példát hozzak: "Mintha a szótlanság, a ki nem mondott szavak lettek volna a segélykiáltások." -ezt a legutóbbi regényem tartalmazza, és nagyon is sokat jelent számomra, eddig mégis rejtve maradt. "Úgy eltűntél, mint grafit a radír alatt." - korábban sosem fogalmazódott meg bennem ilyen hasonlat, és ezt az élet maga hozta, de jobban belegondolva azért ennek mögöttes tartalmat is lehetne kreálni, amit   egyelőre  nem szeretnék. Mindez megint csak azt bizonyítja, fura e...