Ugrás a fő tartalomra

Gesztenyepüré

Hideg és ködös az idő napok óta. Ilyenkor már a pulóver ujjait a saját ujjaim végéig húzom, ha tehetem két garbóban megyek ki a lakásból. Nem túlzom el a dolgokat, csak nem igazán szeretem a kabátokat, és inkább öltözöm rétegesen, akár több pulóvert húzva, minthogy kabátban kelljen feszengenem.

Ez az időjárás már inkább a tél hírnöke, ami be-bekopogtat néha korábban, mint a naptárban. Megvan ennek is a maga szépsége, bár az ember hajlamos nem észre venni. Ilyenkor jólesik bekuckózni egy takaróba, és a melegből tekinteni ki a homályba akár egy teával, egy pohár kakaóval vagy forró kávéval. Ilyenkor kezdődik nálunk az édesség szezon. Az év többi időszakában ritkán eszem édességeket, de a novembertől februárig tartó hónapokban néha engedek a csábításnak.

Az örök kedvenc pedig a címben is említett gesztenyepüré. Mondhatnám, hogy visszahozza a gyerekkorom, de valójában inkább a saját gyerekeimmel töltött közös időt. Amikor körbeülték az asztalt, és csillogó szemmel nézték, ahogy felvertem a tejszínt, majd reszeltem a gesztenyemasszát, azután tolták elém sorban a tálkájukat, és csendben, mosolyogva várták az édességet. Már maga az a csend, ami abban a pár percben a házra ült, amikor nem a csacsogásuktól volt hangos, hanem a várakozás csendje telepedett  az otthonunkra.

Jó volt az a csend, ahogy a gyerekek boldog mosolya, amikor átvették a saját tálkájukat, és a kiskanalat apró kezükkel  marokra fogva ették a gesztenyepürét, közben pedig vájatokat csináltak a jégkunyhó-szerű dombocskába. Néha pingvineket képzeltek oda, máskor jegesmedvét, vagy bármi mást, amit szárnyaló gondolataik kitaláltak. A csend hamar elszállt, de a helyét betöltötte a képzelet által született mese, amiket ott az asztalnál szőttek egymásba. Ezt jelenti számomra a gesztenyepüré ma is, amikor már felnőttek, és ők talán már nem is emlékeznek ezekre az apróságnak tűnő kis csodákra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Különleges nevek

Aki olvasta a regényeimet, az már rájöhetett, nagyon szeretem a különleges magyar neveket, ezért is használom őket gyakran az írásaimban. Az alkotás egyik legjobb része, amikor a fő-, és mellékszereplők nevét találom ki. Persze nem csak ilyen nevek szerepelnek a könyvekben.  Természetesen mindenkinek más a különleges és a szép, ezért nyilván nem mindenki ért majd egyet velem. Ez az egész pedig az újonnan készülő regényem miatt jutott az eszembe megint, ahol sikerült négy olyan nevet választanom a főszereplőknek, amik magam sem tudom mi miatt, de kedvesek számomra. Na és hogy milyen nevekről beszélek? Következzék a lista, ahol nagyjából a megírás időrendi sorrendjébe teszem őket. Eszter, Márton, Sára, Zsófia, Benedek, Anna, Mimi, Bella, Réka, Kolos, Ágoston, Olivér,  Emma, Léna, Jácint, Benjamin, Milán, Izabella, Áron, Róza, Bálint, Rémusz, Dániel, Johanna, Hunor, Dávid, Márk, Luca, Leó, Hanna, Flóra, Fanni, Barnabás, na és a következő regényből a két fiú és két lány: Andor, Mi...

Cukormentesen

Mint arról írtam  itt  is korábban, hosszú évek óta nem vagyok már édesszájú. Aztán arról is írtam, miként nem túlzom el az ünnepi édességeket. Nem is tettem a karácsonyi időszakban, de úgy alakult, abban az 1-1,5 hétben minden nap ettem valami cukrosat. Nem arról van szó, hogy marékszám tömtem magamba az édességet, cseppet sem. A napi adag nagyjából a 2 db natúr  mézeskalács, vagy 1-1 kisebb szelet süti, miközben a szokásos módon ettem minden mást. Pár nap után éreztem magamon ahogy szűkülnek a ruhák, és kikerekedett szemekkel néztem, amikor a mérlegre álltam. Hogy ment fel így majdnem 4 kiló ennyi idő alatt? Évek óta nem híztam az ünnepek alatt, és most sem túloztam el semmit, erre... katasztrófa. Annyira megviselt amiért a nehezen, vagy kínok árán leadott kilók így ugrottak vissza, eldöntöttem, egy időre teljesen kiűzöm a cukrot az étrendemből, kizárólag a gyümölcsökben eszem, de még azok mértékét is visszaveszem. Másnap el is kezdtem, és bár írtam már itt arról, hogy...

Minden nap zöld nap

Már nem tudom megmondani pontosan hány éve kezdtük, de a mindennapjaink része a gyümölcs és a zöldség. Igen, írtam már a zöldségekről, nem fogom ugyanazokat leírni ( ide , a blog receptek fülére tettem ki pár receptet is).  Mivel nem eszem húst, helyette zöldségféléket fogyasztok, számomra ez nem nagy kunszt, csakhogy párom, aki abszolút húskedvelő volt, ma már többségében ő is zöldségféléket választ akár ebédnek is.  A lényeg azonban, hogy a napi hagyományos étkezésektől eltekintve, minden késő délután gyümölcsöket eszünk. Ahogy az én feladatom a napi tea elkészítése, úgy a páromé a gyümölcsök szeletelése. Egy jó rutin a napjainkban, ami érezhetően jót tesz mindkettőnknek. Bár nem vagyok már az a pelyhestollú ifjú madárka, az avokádót csak pár hónapja próbáltam először. Aztán ahogy életem párja mondta, "ha fű íze van, akkor az neked bejön" alapon, tényleg megszerettem. Nem spilázom túl a fűszerezést, mert ha csak simán péksütivel krémként eszem, egy avokádóhoz egy csipet sót...