Ugrás a fő tartalomra

A szőlőlugas

Már nem emlékszem pontosan, vajon írtam-e valaha arról, hogy a nagyszülők hiánya miatt gyermekkorom nyarait az anyai nagyanyám húgánál töltöttem falun. Ő volt a pótnagyim, és azt hiszem, sosem kívánhattam volna jobb nagyit nála. Szigorú volt, mégis kedves, rengeteget köszönhetek neki, sokat tanultam tőle.  Sosem felejtem el, hányszor töröltette el velem újra és újra az üvegpoharakat, mert még mindig talált rajta akárcsak egy apró foltot is. Azóta is eszembe jut, ahányszor csak kiszedem a poharakat a mosogatógépből, és látom a rajta maradt cseppek nyomait. Szinte hallom a hangját, és lelki szemeim előtt látom a pillantását, ahogy mondaná: ez még nem tiszta, töröld csak fényesre! Talán régen kevésbé mondtam volna rá, de ma már a szép emlékeim közt őrzöm.

Bár mindig szegények voltak, és emlékeim szerint még a faluból sem tette ki a lábát önként soha, messze földön (de legalábbis a faluban) híres volt az udvara. Rettenetesen sok virágot ültetett minden évben, amit aztán nyaranta velem locsoltatott napi kétszer a hőségben. Őszintén? Akkoriban nagyon utáltam locsolni. Volt vagy száz muskátlija -teszem hozzá, mind gyönyörű, tele virággal-, rengeteg kardvirág, paprikavirág, büdöske, százszorszép, tátika, és még felsorolni sem tudom mind, mert olyan sok növénye volt. Mégis gyönyörűen rendben tartotta a kertje mellett. A lakásban is sok-sok növényt tartott, amit nyilván szintén nekem kellett öntözni, míg nála voltam. Nem is lett volna gond velük, ha nincs az a sok aszparágusz, aminek az illatát hihetetlenül gyűlöltem, míg virágzott. Talán emiatt nem volt nekem sosem. Bármennyire is hálás és mutatós növény, az illatát nem bírom elviselni.

No de a lényeg: a pótnagyimnak volt egy kis szőlőlugasa, benne egy asztallal, három oldalán paddal, ami számomra amolyan menedékféle volt. Nem csak a meleg elől bújtam be a szőlőlevelek és fürtök által árnyékot adó hűvösbe, hanem szívesen olvastam is ott, de gyakran mentem ki a reggelivel vagy a vacsorával, és ettem kint. Annak a lugasnak hangulata volt. A több tíz éves szőlőtőkékkel, a duruzsoló méhekkel, a lepkékkel, a kicsit már megkopott-, akácfából készült asztallal és padokkal.

Emlékszem, unokabátyámmal mennyit kártyáztunk ott a nyári délutánokon vagy estéken, vagy csak néztem, ahogy a lugas mellé állt a kocsival és nekiállt megszerelni, miközben magyarázta épp mit csinál, és néha kért ezt-azt, szerszámokat a táskájából. Akkoriban még fogalmam sem volt, melyik szerszám micsoda, amolyan városi gyerekként nem értettem ilyenekhez. (Azért néhány nyár alatt ragadt rám valami, egy idő után meg tudtam különböztetni a franciakulcsot a harapófogótól.)

Így visszagondolva, sok időt töltöttem abban a lugasban. Leszedés után ott pucoltam meg a borsót és a babot, pakoltam a kiszelelt mákot lenvászon "zacskókba". Azt hiszem, a felnőtt életemre sokkal nagyobb hatással volt az a környezet a virágokkal, a kerttel, na meg azzal a lugassal, mint azt valaha is hittem volna. Mások a szűk családjuktól visznek jó dolgokat tovább, azt hiszem, én a pótnagyimtól, az unokabátyámtól kaptam a legtöbbet gyerekkoromban.

Most, miután én vagyok abban a korban, mint a pótnagyim akkoriban, úgy érzem, szükségem van egy lugasra a saját udvaromban. Szeretném, ha a gyerekeimnek és az unokáimnak is átadhatnék egy kicsit az emlékeimből azokon a nyarakon, amikor meglátogatnak majd a nyári szünetekben. Valamit, amit valaki olyan indított el, aki csak a puszta létezésével is hatással volt másokra. Szeretném, ha lenne egy lugasom, ezért gondolkodni kezdtem azon, a korábbi tervek mellett hogyan oldhatnám meg, hol alakíthatnék ki egy ilyen helyet. Közben infókat gyűjtök, mert a szőlőtermesztés eddig kimaradt az életemből, de nyilván ha belevágok, életben is kell tartani azokat a tőkéket, hogy olyan lugasom legyen, amilyenre vágyom. Remélem sikerül megvalósítanom, és talán egyszer megint ülhetek egy szőlőlugasban, akkor már a sajátomban, és jó szívvel emlékezhetek a családomnak azon tagjaira, akik meghatározó élményekkel ajándékoztak meg még gyerekként.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Különleges nevek

Aki olvasta a regényeimet, az már rájöhetett, nagyon szeretem a különleges magyar neveket, ezért is használom őket gyakran az írásaimban. Az alkotás egyik legjobb része, amikor a fő-, és mellékszereplők nevét találom ki. Persze nem csak ilyen nevek szerepelnek a könyvekben.  Természetesen mindenkinek más a különleges és a szép, ezért nyilván nem mindenki ért majd egyet velem. Ez az egész pedig az újonnan készülő regényem miatt jutott az eszembe megint, ahol sikerült négy olyan nevet választanom a főszereplőknek, amik magam sem tudom mi miatt, de kedvesek számomra. Na és hogy milyen nevekről beszélek? Következzék a lista, ahol nagyjából a megírás időrendi sorrendjébe teszem őket. Eszter, Márton, Sára, Zsófia, Benedek, Anna, Mimi, Bella, Réka, Kolos, Ágoston, Olivér,  Emma, Léna, Jácint, Benjamin, Milán, Izabella, Áron, Róza, Bálint, Rémusz, Dániel, Johanna, Hunor, Dávid, Márk, Luca, Leó, Hanna, Flóra, Fanni, Barnabás, na és a következő regényből a két fiú és két lány: Andor, Mi...

Cukormentesen

Mint arról írtam  itt  is korábban, hosszú évek óta nem vagyok már édesszájú. Aztán arról is írtam, miként nem túlzom el az ünnepi édességeket. Nem is tettem a karácsonyi időszakban, de úgy alakult, abban az 1-1,5 hétben minden nap ettem valami cukrosat. Nem arról van szó, hogy marékszám tömtem magamba az édességet, cseppet sem. A napi adag nagyjából a 2 db natúr  mézeskalács, vagy 1-1 kisebb szelet süti, miközben a szokásos módon ettem minden mást. Pár nap után éreztem magamon ahogy szűkülnek a ruhák, és kikerekedett szemekkel néztem, amikor a mérlegre álltam. Hogy ment fel így majdnem 4 kiló ennyi idő alatt? Évek óta nem híztam az ünnepek alatt, és most sem túloztam el semmit, erre... katasztrófa. Annyira megviselt amiért a nehezen, vagy kínok árán leadott kilók így ugrottak vissza, eldöntöttem, egy időre teljesen kiűzöm a cukrot az étrendemből, kizárólag a gyümölcsökben eszem, de még azok mértékét is visszaveszem. Másnap el is kezdtem, és bár írtam már itt arról, hogy...

Minden nap zöld nap

Már nem tudom megmondani pontosan hány éve kezdtük, de a mindennapjaink része a gyümölcs és a zöldség. Igen, írtam már a zöldségekről, nem fogom ugyanazokat leírni ( ide , a blog receptek fülére tettem ki pár receptet is).  Mivel nem eszem húst, helyette zöldségféléket fogyasztok, számomra ez nem nagy kunszt, csakhogy párom, aki abszolút húskedvelő volt, ma már többségében ő is zöldségféléket választ akár ebédnek is.  A lényeg azonban, hogy a napi hagyományos étkezésektől eltekintve, minden késő délután gyümölcsöket eszünk. Ahogy az én feladatom a napi tea elkészítése, úgy a páromé a gyümölcsök szeletelése. Egy jó rutin a napjainkban, ami érezhetően jót tesz mindkettőnknek. Bár nem vagyok már az a pelyhestollú ifjú madárka, az avokádót csak pár hónapja próbáltam először. Aztán ahogy életem párja mondta, "ha fű íze van, akkor az neked bejön" alapon, tényleg megszerettem. Nem spilázom túl a fűszerezést, mert ha csak simán péksütivel krémként eszem, egy avokádóhoz egy csipet sót...