Be kell vallanom, rigolyás vagyok a fűszertartókra. Ez megint egy olyan valami, amit nagyon tudok szeretni és utálni is, na persze nem egyszerre, inkább felváltva. Számomra ez az a kategória, amikor nincs tökéletes megoldás, így muszáj kompromisszumot kötni, vagy ezt, vagy azt kell elengedni, pedig pár éve azt hittem, megtaláltam a fűszertartók szent grálját.
Akkoriban úgy döntöttem, felhagyok a korábbi szekrényben tárolós módszerrel, és veszek egy asztali-, forgó fűszertartót, ami ráadásul "rozsdamentes acélból" készült. Azért a macskaköröm, mert egy nagy humbug volt. Alig egy-másfél év után rozsdafoltok jelentek meg rajta, amikkel azóta is harcolok, miközben lekezelni és festeni nem lehet. Rettentően nehéz takarítani, mert a vékony hajlított lemez oltári kényelmetlen, amikor épp a belsejében lévő eldugott részeket igyekszem kitörölni. A fogkefe nem elég hajlékony, így nem mindenhol férek hozzá. Igazából talán ez a két problémám vele, amiért utálom, mert hát egyre csúnyább és nehézkes a takarítása. Talán azt kellene csinálnom vele, mint a nagyobb unokám, ha nem tetszik valami, leragasztom matricával. Megfontolandó :D Persze a kicsi hely sem kedvez most neki, mert minden négyzetcentimétert ki kell használnom. Érdemes olyan helyen használni, ahol bőséges hely akad hasonlóknak is.
Mindezek ellenére napi szinten könnyíti meg az életem, hisz csak megpördítem, és máris kéznél van bármelyik fűszer, nem kell ajtót nyitogatnom, lábujjhegyre állnom. Szeretem benne, hogy nem műanyagból, hanem valódi üvegből készültek a kis tárolók, és elég nagy lyuk van a tetőkön, kényelmes velük fűszerezni.
Bármennyire is szeretem ezt a fajta kényelmet, az új konyhabútorom környékére sem kerül hasonló, legalábbis jelenleg így gondolom. A terv, hogy visszatérek a polcozáshoz. Akármilyen ajtós szekrény párti vagyok, lejjebb adok az igényeimből, és a fűszertartónak polcok lesznek, méghozzá a felső szekrények alatt, közvetlenül az ablak felett, karnyújtásnyira a munkafelülettől és a főzőlaptól. (Igen, alacsony ablakom lesz, aminek párkányán fűszernövényeket is tárolhatok.)
Pár éve, amikor először vettem az üzletben egy lekvárt, nagyon megtetszett az üvege. Akkor gondoltam arra először, épp megfelelne fűszertartónak. Azután tudatosan ugyanolyat vettem, ahányszor csak szükségem volt lekvárra. Mára összegyűlt egy kisebb készlet, így csak a polcot kell majd legyártani hozzá. Úgy gondoltam, a kettőből lesz majd egy teljes készletem. Kiszedem az üvegcséket a jelenlegiből, abba kerülnek az őrölt fűszerek, a nagyobbakba pedig a morzsoltak, vagy egészek. Alig várom, hogy elkészüljön és használhassam, de jelenleg még türelmesnek kell lennem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése