Ugrás a fő tartalomra

Beszéljünk zöldségeket....vagyis zöldségekről

Ha jól emlékszem, még sosem posztoltam blogon kajákról. Bár most sem konkrétan erről fogok, fotót pedig szintén nem teszek fel, mert fotózás helyett inkább pihenek.

A hétvége húzósra sikerült, mert leérett a paradicsom, a paprika, a cukkini, és így utolsó dobásként még fel kellett dolgozni őket. Nem, eszemben sincs egy huszonötmilliomodik lecsó posztot idetolni, mert bár készülhetett volna az is, most más irányt vett a feldolgozás. A paradicsomból bolognai szósz készült (megint), a cukkiniből krém, ahogy lett lilahagymakrém is. Ez magában is elég hosszú elfoglaltság, de ez még nem minden. A fő attrakció a paprika, hagyma, zöldség, sárgarépa, zeller, karalábé, petrezselyemzöld szárítás.

Be kell vallanom, nekem nem megy a befőttek és különböző savanyúságok eltevése. Bármelyik nő vagy férfi rám verne fényéveket bármelyikben, már meg sem próbálkozom vele. Na de a szárítással már nem nyúlhatok mellé (gondolom naívan most). Idén úgy döntöttem, hogy lesz saját szárított zöldégkeverékem, amibe tutira nem kerül semmiféle tartósítószer. Régen már készítettem, aztán később valahogy elmaradt. Na de most! A zöldségeket nem vágtam apró szeletekre ahogy korábban, inkább hagytam nagyobbakban. Ha pedig mind megszárad, ledarálom a darálón (ha le nem ég tőlük), de ha mégsem bírja majd, hát alaposan agyonverem őket klopfolóval.

Amíg pedig kiderül, hogy vajon idén sikerül-e összeszednem magam és összehozok-e valami klassz zöldségkeveréket, addig javítom a regényem minden szabad percemben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Különleges nevek

Aki olvasta a regényeimet, az már rájöhetett, nagyon szeretem a különleges magyar neveket, ezért is használom őket gyakran az írásaimban. Az alkotás egyik legjobb része, amikor a fő-, és mellékszereplők nevét találom ki. Persze nem csak ilyen nevek szerepelnek a könyvekben.  Természetesen mindenkinek más a különleges és a szép, ezért nyilván nem mindenki ért majd egyet velem. Ez az egész pedig az újonnan készülő regényem miatt jutott az eszembe megint, ahol sikerült négy olyan nevet választanom a főszereplőknek, amik magam sem tudom mi miatt, de kedvesek számomra. Na és hogy milyen nevekről beszélek? Következzék a lista, ahol nagyjából a megírás időrendi sorrendjébe teszem őket. Eszter, Márton, Sára, Zsófia, Benedek, Anna, Mimi, Bella, Réka, Kolos, Ágoston, Olivér,  Emma, Léna, Jácint, Benjamin, Milán, Izabella, Áron, Róza, Bálint, Rémusz, Dániel, Johanna, Hunor, Dávid, Márk, Luca, Leó, Hanna, Flóra, Fanni, Barnabás, na és a következő regényből a két fiú és két lány: Andor, Mi...

Cukormentesen

Mint arról írtam  itt  is korábban, hosszú évek óta nem vagyok már édesszájú. Aztán arról is írtam, miként nem túlzom el az ünnepi édességeket. Nem is tettem a karácsonyi időszakban, de úgy alakult, abban az 1-1,5 hétben minden nap ettem valami cukrosat. Nem arról van szó, hogy marékszám tömtem magamba az édességet, cseppet sem. A napi adag nagyjából a 2 db natúr  mézeskalács, vagy 1-1 kisebb szelet süti, miközben a szokásos módon ettem minden mást. Pár nap után éreztem magamon ahogy szűkülnek a ruhák, és kikerekedett szemekkel néztem, amikor a mérlegre álltam. Hogy ment fel így majdnem 4 kiló ennyi idő alatt? Évek óta nem híztam az ünnepek alatt, és most sem túloztam el semmit, erre... katasztrófa. Annyira megviselt amiért a nehezen, vagy kínok árán leadott kilók így ugrottak vissza, eldöntöttem, egy időre teljesen kiűzöm a cukrot az étrendemből, kizárólag a gyümölcsökben eszem, de még azok mértékét is visszaveszem. Másnap el is kezdtem, és bár írtam már itt arról, hogy...

Minden nap zöld nap

Már nem tudom megmondani pontosan hány éve kezdtük, de a mindennapjaink része a gyümölcs és a zöldség. Igen, írtam már a zöldségekről, nem fogom ugyanazokat leírni ( ide , a blog receptek fülére tettem ki pár receptet is).  Mivel nem eszem húst, helyette zöldségféléket fogyasztok, számomra ez nem nagy kunszt, csakhogy párom, aki abszolút húskedvelő volt, ma már többségében ő is zöldségféléket választ akár ebédnek is.  A lényeg azonban, hogy a napi hagyományos étkezésektől eltekintve, minden késő délután gyümölcsöket eszünk. Ahogy az én feladatom a napi tea elkészítése, úgy a páromé a gyümölcsök szeletelése. Egy jó rutin a napjainkban, ami érezhetően jót tesz mindkettőnknek. Bár nem vagyok már az a pelyhestollú ifjú madárka, az avokádót csak pár hónapja próbáltam először. Aztán ahogy életem párja mondta, "ha fű íze van, akkor az neked bejön" alapon, tényleg megszerettem. Nem spilázom túl a fűszerezést, mert ha csak simán péksütivel krémként eszem, egy avokádóhoz egy csipet sót...