Ugrás a fő tartalomra

Magozás

Eljött az idő, amikor bőven szezonja van még a paprikának, paradicsomnak, cukkininek és egyéb tökféléknek, emiatt pedig most érdemes gondolni a jövő évi termésre.

Ha tehetem, nem bolti magot veszek és abból ültetek, hanem az előző évi termések magjait használom fel. Épp ezért ülök mostanában kicsit többet a konyhaasztalnál, és mosok, vagdosok, kapargatok, vagyis szedem ki a magokat a termésekből. Ha már úgyis teszünk el lecsót készen a fagyasztóba, tököt főzeléknek, vagy rántunk ebédre cukkinit, ugyan miért is ne töltenék velük egy egészen kicsit több időt, és szedném ki a magjukat, hogy a következő évre megint szép termésünk legyen. Bár nem drágák a kerti magok, gyakran voltak gondjaim velük, ezért szoktam rá erre a megoldásra. Látom amit leszedek, tudom milyen fajta és mennyire finom, hisz ettem belőle, így szinte biztosra megyek, legalábbis abból a szempontból, hogy azt a magot kapom, amit szeretnék. Az már más kérdés, vajon kikelnek-e, de mindenben van rizikó, így ebben is. Ettől függetlenül úgy érzem, még mindig ez a megfelelő módja annak, hogy kicsit jobban figyeljek a biotermesztésre.

Épp azon filóztam a napokban, a paradicsomokat inkább dézsába kellene pakolnom jövőre, és a teraszon termeszteni, ahogy néhány paprikát is. Részben megoldanám vele az árnyékolást (egy részük paradicsomfa), részben pedig gyorsabban elérhető lenne a reggelihez vagy az ebédhez való. Épp emiatt gondoltam arra is, hogy a terasz melletti részt néhány gyógynövényen kívül inkább fűszernövényekkel ültetem be elöl és hátul is, figyelve arra, melyik a nap-, illetve árnyék kedvelő. Ezen még dolgoznom kell, információkra van szükségem, mert néhánytól eltekintve még nem vagyok bennük elég járatos. Ha viszont sikerül megvalósítanom, valószínűleg onnantól azokat is saját magról ültetek.

Vannak tervek, "csak" meg kell találni az optimális helyet, öntözést, árnyékolást stb. Nagyon szeretném, ha néhány év múlva már egyáltalán nem kellene magokat vennünk, hanem körforgásban minden zöldségfélét megtermelnénk és szaporítanánk magunk, ami a saját szükségleteinket kielégíti a konyhában. Van még min dolgozni addig, ahogy tanulni is, de ahogy mondják: gyakorlat teszi a mestert. :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Különleges nevek

Aki olvasta a regényeimet, az már rájöhetett, nagyon szeretem a különleges magyar neveket, ezért is használom őket gyakran az írásaimban. Az alkotás egyik legjobb része, amikor a fő-, és mellékszereplők nevét találom ki. Persze nem csak ilyen nevek szerepelnek a könyvekben.  Természetesen mindenkinek más a különleges és a szép, ezért nyilván nem mindenki ért majd egyet velem. Ez az egész pedig az újonnan készülő regényem miatt jutott az eszembe megint, ahol sikerült négy olyan nevet választanom a főszereplőknek, amik magam sem tudom mi miatt, de kedvesek számomra. Na és hogy milyen nevekről beszélek? Következzék a lista, ahol nagyjából a megírás időrendi sorrendjébe teszem őket. Eszter, Márton, Sára, Zsófia, Benedek, Anna, Mimi, Bella, Réka, Kolos, Ágoston, Olivér,  Emma, Léna, Jácint, Benjamin, Milán, Izabella, Áron, Róza, Bálint, Rémusz, Dániel, Johanna, Hunor, Dávid, Márk, Luca, Leó, Hanna, Flóra, Fanni, Barnabás, na és a következő regényből a két fiú és két lány: Andor, Mi...

Cukormentesen

Mint arról írtam  itt  is korábban, hosszú évek óta nem vagyok már édesszájú. Aztán arról is írtam, miként nem túlzom el az ünnepi édességeket. Nem is tettem a karácsonyi időszakban, de úgy alakult, abban az 1-1,5 hétben minden nap ettem valami cukrosat. Nem arról van szó, hogy marékszám tömtem magamba az édességet, cseppet sem. A napi adag nagyjából a 2 db natúr  mézeskalács, vagy 1-1 kisebb szelet süti, miközben a szokásos módon ettem minden mást. Pár nap után éreztem magamon ahogy szűkülnek a ruhák, és kikerekedett szemekkel néztem, amikor a mérlegre álltam. Hogy ment fel így majdnem 4 kiló ennyi idő alatt? Évek óta nem híztam az ünnepek alatt, és most sem túloztam el semmit, erre... katasztrófa. Annyira megviselt amiért a nehezen, vagy kínok árán leadott kilók így ugrottak vissza, eldöntöttem, egy időre teljesen kiűzöm a cukrot az étrendemből, kizárólag a gyümölcsökben eszem, de még azok mértékét is visszaveszem. Másnap el is kezdtem, és bár írtam már itt arról, hogy...

Minden nap zöld nap

Már nem tudom megmondani pontosan hány éve kezdtük, de a mindennapjaink része a gyümölcs és a zöldség. Igen, írtam már a zöldségekről, nem fogom ugyanazokat leírni ( ide , a blog receptek fülére tettem ki pár receptet is).  Mivel nem eszem húst, helyette zöldségféléket fogyasztok, számomra ez nem nagy kunszt, csakhogy párom, aki abszolút húskedvelő volt, ma már többségében ő is zöldségféléket választ akár ebédnek is.  A lényeg azonban, hogy a napi hagyományos étkezésektől eltekintve, minden késő délután gyümölcsöket eszünk. Ahogy az én feladatom a napi tea elkészítése, úgy a páromé a gyümölcsök szeletelése. Egy jó rutin a napjainkban, ami érezhetően jót tesz mindkettőnknek. Bár nem vagyok már az a pelyhestollú ifjú madárka, az avokádót csak pár hónapja próbáltam először. Aztán ahogy életem párja mondta, "ha fű íze van, akkor az neked bejön" alapon, tényleg megszerettem. Nem spilázom túl a fűszerezést, mert ha csak simán péksütivel krémként eszem, egy avokádóhoz egy csipet sót...